09. December 2019

V Ljubljanskih mlekarnah so vzpostavili prvi interni snovni krog embalaže Tetra Pak

Prvi interni snovni krog za embalažo Tetra Pak v Ljubljanskih mlekarnah dokazuje, da je model krožnega gospodarstva oziroma zapiranja snovnega kroga kartonske embalaže za mleko in sokove mogoče vzpostaviti v vsaki skupnosti in organizaciji. Član skupnosti EKO INICIATIVA, VALTEX, je prvi projekt zapiranja snovnega kroga kartonske embalaže za mleko in sokove vzpostavil v lokalni skupnosti, na območju osmih občin, ki jih pokriva Komunala Novo mesto.

Za potrebe proizvodnje mlečnih izdelkov v Ljubljanskih mlekarnah na leto nastane približno 160 ton ostanka embalaže Tetra Pak, ki je odslej v celoti vključen v sistem zapiranja snovnega kroga. Ostanke embalaže namensko zbirajo, da iz njenega kartonskega dela v podjetju Lucart predelajo v robčke, papirnate brisače in higienski papir Lucart Professional EcoNatural, ki se vrnejo v Ljubljanske mlekarne za interno uporabo. Interni snovni krog je tako sklenjen. Vzpostavili so ga v sklopu projekta krožnega gospodarstva »Z embalažo Tetra Pak do robčkov«, v katerem poleg Ljubljanskih mlekarn, podjetja VALTEX, skupnosti EKO INICIATIVA in družbe Lucart sodelujeta Tetra Pak kot proizvajalec embalaže in Dana kot polnilec pijač v embalaži Tetra Pak. Na dogodku ob vzpostavitvi internega snovnega kroga v Ljubljanskih mlekarnah so sodelovali partnerji projekta in Zlatko kot podpornik akcije.

 »V zadnjih letih je krožno gospodarstvo postalo pomembna tema na gospodarskem parketu. Veseli me, da Ljubljanske mlekarne tudi na tem področju ustvarjamo trende in verjamem, da bodo našemu zgledu sledila tudi druga podjetja, v katerih nastajajo ostanki embalaže, ki jih je mogoče ponovno uporabiti. Posluh za okolje je vtkan v naš DNK in pobuda mojih sodelavk ter sodelavcev, da se kot prvi v Sloveniji lotimo zapiranja interne snovne zanke na področju embalaže Tetra Pak, je samo ena v vrsti številnih aktivnosti, s katerimi iščemo rešitve za učinkovito ravnanje z okoljem.« je dejal Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn.  

 

GALERIJA

Sledite nam

Kontakt

EKO INICIATIVA

T: 01 423 23 53

E: info@eko-iniciativa.si

Pridruži se Eko iniciativi
©2024, Vse pravice pridržane, EKO INICIATIVA   |   Pogoji uporabe
Produkcija:
Produkcija: BE-EL, GmbH