[ Nazaj na vrh ]

EKO INICIATIVA loči tri izdelčne stebre objektne higiene. Higienski papir in tekoča mila, profesionalna čistila in vreče za odpadke.

Izdelki, ki jih EKO INICATIVA prepoznava kot primerne za umestitev v ustrezen izdelčni steber, morajo biti trajnostni v ožjem pomenu besede, prav tako pa morajo v smislu funkcionalnosti, biti ustrezen in popoln nadomestek klasičnim izdelkom.

Minimalni objektivni pogoji za to da se določen izdelek sploh obravnava za umestitev v enega izmed izdelčnih stebrov EKO INICIATIVE, pa je pridobljen okoljski certifikat tipa I. (EU Ecolabel, Nordic Swan). Primerni izdelki morajo biti izdelani v skladu z zadnjimi trajnostnimi smernicami naše panoge. Uporabnikom morajo ustvarjati ustrezno vrednost glede na ceno, biti morajo ekološki, hkrati pa morajo v sebi nositi vidno družbeno vrednost. Uporabniki teh izdelkov se morajo namreč ob uporabi zavedati, da s tem okolja ne obremenjujejo ampak razbremenjujejo. 

[ Nazaj na vrh ]

S KARTONSKO EMBALAŽO ZA MLEKO IN SOKOVE DO TRAJNOSTI V PRAKSI

EcoNatural je inovativen sistem PAPIR + PODAJALNIK, ki omogoča nov življenjski cikel kartonske embalaže za mleko in sokove. Lucart z, inovativno tehnologijo, loči sestavne materiale kartonske embalaže za mleko in sokove: iz celuloze izdela Fiberpack®, ki je nova surovina za izdelavo papirja, iz aluminija in polietilena pa izdela Al.p.e®, novo surovino za izdelavo podajalnikov.

 

 

KORISTI ZA OKOLJE

Pozitivni učinki na okolje so konkretni: ponovna uporaba odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove, manjši izpusti CO2 in ohranjanje dreves.

Primer: s 576 zavitki zloženih brisač EcoNatural "Z", kolikor znaša količina na eni paleti, se:

 

* Gre za 1-litrsko velikost embalaže ** Vir: United Nations Environment Programme, Report 2001: Towards a Green Economy. *** Vir: European Union Life Cycle Database (ELCD).

[ Nazaj na vrh ]

ČISTILA

 

V tem trenutku poteka izbor za najprimernejša - torej resnično trajnostna profesionalna čistila.
Ekološka profesionalna čistila praviloma s stališča vrednosti za svojo ceno niso trajnostna.
V kolikor poznate izdelek in menite, da bi bilo dobro da tudi mi zvemo zanj, bomo zelo veseli vaših predlogov.

[ Nazaj na vrh ]

VREČE ZA SMETI

Vreče za smeti, ki so del EKO INICIATIVE so lahko izdelane iz OXO biorazgradljivih polimerov (PE ali PP), ki vsebujejo dodatne sestavine (NE težkih kovin) in testirani po standardu ISO 17088. Takšni izdelki morajo biti popolnoma biorazgradljivi v času, ki ni daljši kot 6 mesecev. Tudi izdelki s standardom ASTM D6954, BS8472 ali AFNOR AC T51-808 so ustrezni.
Nikakor pa niso ustrezni izdelki, ki so izdelani iz tim. rastlinske plastike. Ti izdelki so trenutno neustrezni tako zaradi ekonomskega aspekta trajnosti, kot zaradi socialnega aspekta trajnosti, saj so praviloma izdelani iz prehrambenih "snovi".

Ker se to področje kar hitro razvija, bomo veseli vaših predlogov. Kaj in zakaj bi bilo po vašem mnenju bolj trajnostno?

[ Arhiv novic ]

NOVICE

IZ EMBALAŽE TETRAPAK V RECIKLIRANE ROBČKE

29. November 2023

IZ EMBALAŽE TETRAPAK V RECIKLIRANE ROBČKE

Začenja se nova izobraževalna kampanja o recikliranju embalaže tetrapak, njeno glavno sporočilo pa je: če izpraznjene tetrapake pravilno odložimo v rumen zabojnik ali rumeno vrečo za odpadno embalažo, omogočimo njihovo recikliranje in izdelavo novih izdelkov, kot je higienski papir. V kampanji so se združili družba Tetra Pak, vsi polnilci pijač, mleka in mlečnih izdelkov v Sloveniji in tudi podjetje VALTEX in skupnost EKO INICIATIVA.

PREBERITE VEČ ›

V ŽIVALSKEM VRTU LJUBLJANA OHRANILI ŽE VEČ KOT 150 DREVES

21. Julij 2023

V ŽIVALSKEM VRTU LJUBLJANA OHRANILI ŽE VEČ KOT 150 DREVES

Živalski vrt Ljubljana je že več kot 6 let član skupnosti EKO INICIATIVA.

Od vključitve leta 2016 do 30.6.2023, so samo z uporabo resnično trajnostnih papirnatih brisač in toaletnega papirja v sanitarijah za zaposlene in obiskovalce, ohranili že več kot 150 dreves.

 

PREBERITE VEČ ›

Sledite nam

Kontakt

EKO INICIATIVA

T: 01 423 23 53

E: info@eko-iniciativa.si

Pridruži se Eko iniciativi
©2023, Vse pravice pridržane, EKO INICIATIVA   |   Pogoji uporabe
Produkcija:
Produkcija: BE-EL, GmbH