26. September 2012

EKO INICIATIVA NA KONFERENCI KOORDINATORJEV PROGRAMA EKOŠOLA Z MEDNARODNO UDELEŽBO, 25. september 2012

EKO INICIATIVA se je preko svojega člana VALTEX & Co. d.o.o., Ljubljana udeležila Konference koordinatorjev programa EKOŠOLA, ki je potekala na Brdu pri Kranju 25. Spetembra 2012.
Konference se je udeležilo preko 300 eko koordinatorjev, ki so jih nagovorili Dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, Mojca Škrinjar, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in kulturo, mag. Gregor Cerar nacionalni koordinator Ekošole, poleg njih pa še predstavniki ostalih ministrstev, nacionalni koordinator programa Ekošola Hrvaške, Programska koordinatorka okoljskega izobraževanja Ministrstva za izobraževanje in znanost Makedonije, predstavniki organizacije WWF, in še mnogo ostalih.
 


V marcu 2013, bomo v okviru EKO PAKET-a podelili nagrade zmagovalcem v štirih tekmovalnih kategorijah. Ob to nagrado - kup higienskega papirja Eco Natural Lucart, se je imel vsak udeleženec tudi že priložnost spotakniti na našem razstavnem prostoru. EKO INICIATIVA namreč sodeluje v šolskem letu 2012/2013 kot partner projekta ekoPAKET, katerega nosilec je Tetra Pak, ostali partnerji projekta pa še Ljubljanske mlekarne d.d. in Ekošola. Kot partner projekta,  smo tudi mi imeli možnost nagovoriti zbrane udeležence s predstavitvijo našega pogleda na resnično ekološko objektno higieno. 
Govorili smo o tem, kako embalaža po uporabi postane odpadek, ki pa lahko kot sekundarna surovina, znova zaživi novo življenje. Podatki, ki smo jih pripravili za to predstavitev so marsikoga šokirali - tudi nas. Težko si je predstavljati koliko gozdov je potrebno posekati samo zato, da v slovenskem osnovnem šolstvu preko higienskega papirja učencem in učiteljem nudijo osnovno osebno higieno. Nakaj podatkov in odgovorov na veliko zastavljenih vprašanj objavljamo v nadaljevanju. Prav tako objavljamo povezavo do kratkega filmčka, ki smo si ga ogledali na predstavitvi. Med slušatelji smo namreč opazili mnogo takih, ki so na svoje mobilne telefone snemali filmček.

FILMČEK Eco natural Lucart lahko vidite tule


Ker je bilo na srečanju mnogo vprašanj glede higienskega papirja Eco Natural Lucart izdelanega iz odpadne Tetra Pak embalaže (kartonska aseptična embalaža mleka in sokov oz. KEMS), bi tule odgovorili na nekaj najbolj pogostih:


Ekološki izdelki so običajno mnogo dražji od konvencionalnih! Ali je papir iz KEMS dražji?
Higienski papir izdelan iz odpadne embalaže KEMS je lahko mnogo cenejši, kot higienski papir iz drugih materialov. Ker ima dobro vpojnost in odpornost, se poraba dodatno zniža. To zelo pozitivno vpliva na strošek s higienskim papirjem.

Koliko KEMS je potrebno za izdelavo higienskega papirja?
Za eno rolico toaletnega papirja Eco Natural Lucart so potrebne tri in pol litrske embalaže KEMS.
Pa še nekaj podatkov iz predavanja (podatki so ocena, narejena na podlagi vzorca porabe nekaterih slovenskih osnovnih šol v letih 2008 do 2012):
- Slovensko osnovno šolstvo letno porabi približno 840 ton higienskega papirja,
- V naravi to letno predstavlja 11.340 smrek (višine 9 m, s premerom debla 25 cm),
- S toliko smrekami bi zasadili približno 29 ha gozdov.

V Sloveniji se letno na trgu proda 7.500 ton KEMS.
Iz ene tone KEMS lahko izdelamo približno 530 kg higienskega papirja. Če si predstavljamo idealno podobo in predpostavimo, da vse slovenske osnovne šole uporabljajo higienski papir iz KEMS, bi tako lahko posredno pomagali umakniti iz obtoka 1.660 t odpadne KEMS, kar predstavlja kar 22% vse odpadne KEMS v Sloveniji.
Kaže, da ni le naša prihodnost na otrocih, ampak tudi sedanjost!

GALERIJA

Sledite nam

Kontakt

EKO INICIATIVA

T: 01 423 23 53

E: info@eko-iniciativa.si

Pridruži se Eko iniciativi
©2023, Vse pravice pridržane, EKO INICIATIVA   |   Pogoji uporabe
Produkcija:
Produkcija: BE-EL, GmbH