27. Junij 2016

Projekt Eko-paket RAD IMAM ZELENO. ODLOŽIM V RUMENO

Kartonska embalaža za mleko in sokove podjetja Tetra Pak je sestavljena iz sedmih slojev, skoraj 75 odstotkov embalaže pa predstavljata papir in karton. Z ločenim zbiranjem omogočimo predelavo embalaže v nove izdelke kot so higienski papir, papirni robčki, mape, tulci, kartonska embalaža in podobno. Zaradi svojih lastnosti je embalaža primerna tudi za kreativno ustvarjanje.

 

10.000  rumenih vreč za ločeno zbiranje, 1.000  kreativnih izdelkov

V sklopu projekta Eko-paket, ki ga je pred desetimi leti spodbudilo podjetje Tetra Pak skupaj s programom Ekošola, zadnja leta pa v njem sodeluje združenje Eko-iniciativa, potekata dve vrsti aktivnosti. Prva je ločeno zbiranje odpadne kartonske embalaže Tetra Pak, za kar so organizatorji v slovenske vrtce in šole programa Ekošola razdelili 10.000 rumenih vreč, pri zbiranju pa je letos sodelovalo kar 45.000 otrok.

 

Kaj vse se da narediti iz embalaže?

Drugi sklop aktivnosti predstavlja ustvarjalni nagradni natečaj za različne starostne skupine, v katerem so otroci in mladi v letošnjem šolskem letu ustvarili kar 1.000 zanimivih in uporabnih izdelkov: vozila, oblačila, pokrivala, copate in modne dodatke, kot so pasovi, torbice in denarnice. Izdelali so tudi dekorativne in praktične predmete, kot so lončki ali korita za rože, ter zelišča, ptičje hišice in izdelke za shranjevanje pisal, igrač in copat. V sklopu projekta so za mentorje pripravili didaktično gradivo, ki so ga uporabili pri delu z otroki.

 

Jesenski zmagovalci natečaja

Zmagovalne ustanove v jesenskem delu ustvarjalnega natečaja so bile: I. OŠ Žalec - POŠ Gotovlje, VVZ Radovljica, OŠ Toma Brejca Kamnik, OŠ Šmartno v Tuhinju, Gimnazija Celje-Center in Biotehniški center Naklo. Podjetje Tetra Pak je za nagrado na teh ustanovah izvedel izobraževalne delavnice s praktičnim prikazom reciklaže odpadne embalaže Tetra Pak s tako imenovanim "mini-pulperjem", posebno napravo za mešanje odpadne embalaže z vodo, ki prikazuje proces razpuščanja in reciklaže tovrstne embalaže – podobno kot poteka proces reciklaže v papirnicah.

 

650.000  ton reciklirane odpadne embalaže Tetra Pak na leto

Na svetu vsako leto reciklirajo več kot 650 tisoč ton odpadne embalaže Tetra Pak. Najbolj uspešni so v Belgiji in Luksemburgu, kjer reciklirajo kar 80 odstotkov odpadne embalaže Tetra Pak. V Sloveniji znaša delež recikliranja 40 odstotkov, z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadne embalaže »od vrat do vrat« pa se ta delež povečuje. Za učinkovito ločevanje je pomembno, da embalažo izpraznimo, očistimo in stisnemo, saj tako zavzame kar 20-krat manj prostora. Tako zmanjšujemo tudi obremenitve okolja s transportom.

 

Poglejmo še, kdo so skupni zmagovalci nagradnega ustvarjalnega natečaja v projektu Eko-paket 2015/16:

 

1)    kategorija: VRTCI

 1. Vrtec Antona Medveda Kamnik
 2. Vrtec Pobrežje Maribor
 3. VVZ Radovljica

2)    kategorija: 1.-3. RAZRED OŠ

 1. OŠ Toma Brejca Kamnik
 2. OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige
 3. I. OŠ Žalec, POŠ Gotovlje

3)    kategorija: UČENCI OD 4. DO 9. RAZREDA OŠ

 1. OŠ Toma Brejca Kamnik
 2. OŠ Šmartno v Tuhinju
  OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige
 3. OŠ Trebnje, PŠ Dobrnič in OŠ Brinje Grosuplje

Posebna nagrada:
CUEV Strunjan
OŠ Brinje Grosuplje, PŠ s PP

4)    kategorija: SREDNJE ŠOLE IN FAKULTETE

 1. Ekonomska šola Celje
 2. Biotehniški center Naklo
 3. Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje in Gimnazija Celje-Center

 

Več:

Dunja Dolinšek, dunja.dolinsek@ekosola.si, 031 323 332;

www.eko-paket.si, www.ekosola.si.

 

GALERIJA

Sledite nam

Kontakt

EKO INICIATIVA

T: 01 423 23 53

E: info@eko-iniciativa.si

Pridruži se Eko iniciativi
©2021, Vse pravice pridržane, EKO INICIATIVA   |   Pogoji uporabe
Produkcija:
Produkcija: BE-EL, GmbH