23. Oktober 2015

»KEMSO DOSLEDNO ZA NAŠ HIGIENSKI PAPIR« Akcija zbiranja odpadne kartonske embalaže za mleko, sokove in ostalo

Komunala Novo mesto opravlja komunalne storitve za osem občin, v katerih živi 65.000 prebivalcev. Ti v rumene zabojnike ali rumene vreče odvržejo 220 ton embalaže mleka in sokov na leto. Iz tolikšne količine KEMSO je mogoče izdelati 98 ton higienskega papirja. To pa je količina, ki jo na leto porabijo lokalne javne ustanove, kot so občina, šole, vrtci, zdravstveni domovi, knjižnice in druge organizacije. Za izdelavo tolikšne količine papirja je treba posekati približno 45 hektarov gozda. Če bi vso odpadno KEMSO na območju Komunale Novo mesto reciklirali v higienski papir, bi zadostili prav vsem lokalnim potrebam in ohranili 1.100 dreves. Komunala Novo mesto se je zato odločila, da kot prva pristopi k takšnemu načinu ohranjanja okolja in postane partner pilotnega projekta.
Ključni partnerji v krogotoku zapiranja snovnega toka odpadne embalaže KEMSO v Novem mestu so: Komunala Novo mesto, DROE Unirec, družba Lucart ter skupnost EKO INICIATIVA.

 

22.10.2015 je na 4 izbranih šolah, ki so bile vključene v projekt potekal prvi od štirih zbiračlnih dni. Učenci so prejeli namenske vrečke, v katere  doma dosledno in pravilno ločujejo odpadno KEMSO. Na zbirne dni zbrano embalažo prinesejo v razred, kjer jo predstavniki komunalnega podjetja pregledajo in ocenijo z nalepko KEMSO. Razred, ki bo na koncu zbral največ nalepk, ki bo torej najbolj vestno, dosledno in pravilno ločeval zbrano odpadno embalažo, bo zmagovalec in bo prejel nagrado.

 

Priložnost za sodelovanje pa bodo imeli tudi občani. Na zbirno mesto Komunale Novo mesto bodo lahko prinesli vrečo z ločeno zbrano odpadno embalažo KEMSO, za kar bodo prejeli nagrado: papirnate robčke iz predelane celuloze, ki jih bo podarila skupnost EKO INICIATIVA.

 

GALERIJA

Sledite nam

Kontakt

EKO INICIATIVA

T: 01 423 23 53

E: info@eko-iniciativa.si

Pridruži se Eko iniciativi
©2021, Vse pravice pridržane, EKO INICIATIVA   |   Pogoji uporabe
Produkcija:
Produkcija: BE-EL, GmbH